II Congrés Europeu del voluntariat

Els passats dies 9,10 i 11 de novembre va tenir lloc a Barcelona el II Congrés Europeu del voluntariat. (esto tendria que linkar con la pagina web oficial) Coincidint amb l’Any Europeu del voluntariat.

L’eix central d’aquest segon Congrés va ser el d’explicar, compartir, debatre i reflexionar  sobre els diferents models de voluntariat.

El dimecres 9,   va tenir lloc l’acte inaugural, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, qui va destaca que “la societat catalana porta el voluntariat a l’ADN”. La inauguració també va comptar amb la presència del conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, el director de l’Obra Social “la Caixa”, Jaume Lanaspa, i Ghulam Mohammad Isaczai, cap de la Secció de Desenvolupament del Programa de Voluntaris i Grup de Gestió de Voluntaris de les Nacions Unides.

Vam compartir el vespre, amb el pare Emili Berbel, responsable de la Pastoral del JMJ de Sant Andreu.

El dijous 10, pel mati van haver-hi diferents conferencies, la primera va ser feta per Martijn Pakker, director del Centre Europeu del Voluntariat, i Piotr Sadowski, secretari general de Volonteurope, També van intervenir Enric Canet del Casal dels Infants, Begoña Navarrete de la Fundació Autònoma Solidària, Mònica Sabata de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes, Juanjo Button de la Xarxa Catalana de Voluntariat Ambiental i la Carme Basté, directora de la Fundació de La Marató de TV3,.

Al migdia van tenir lloc les Àgores d’experiències, on es van presentar 21 projectes de diferents entitats  vinculades al voluntariat.

Per la tarda va tocar el torn, els Tallers. En aquests hi vam participar de forma activa, concretament en el Taller 1: El voluntariat: compromís al llarg de la vida. En la primera part, els ponents vam tenir l’oportunitat de fer una microponència, on exposàvem les nostres experiències i reflexions. Un cop presentades, els assistents podien comentar-les, alhora que aportaven noves idees. Posteriorment s’anava  deliberant,  sobre els diferents punts tractats.

La nostra ponència, es va centrar bàsicament en dos punts. Per una banda, vam exposar com sorgeix la iniciativa i les activitats que duem a terme en el voluntariat en família, per l’ altra, la nostra línia de treball i els objectius finals del nostre projecte.

La nostra proposta, de compartir el voluntariat amb la nostra família, va ser molt ben rebuda pels assistents, va suscitar molta curiositat  i vam fer-nos forces preguntes. És va valorar positivament , el fet, que el nostre grup, estigui obert a persones de totes les edats, i que el nostre camp d’actuació sigui ampli i divers. La interacció amb el medi i persones que compartim activitats, fa que hi haguí una gran diversitat i per tant gaudim i ens enriquim amb les experiències i vivències dels altres. Alhora que els adults amb el nostre exemple, aportem  nombrosos i indispensables valors pels més petits i joves.

Vam rebre elogis i felicitacions per la nostra tasca, tant per part dels participants, com dels altres ponents, gratament us els transmetem.

Divendres 11: En la darrera jornada del II Congrés Europeu del Voluntariat, va tenir lloc el Marketplace.  El Marketplace va ser el punt de trobada entre, administracions públiques, empreses, organitzacions de voluntariat  i agents educatius. El que es pretén es promoure la col·laboració entre el món empresarial i el voluntariat, i d’aquesta manera facilitar projectes entre entitats i empreses.

Totes les conclusions a les que es van arribar en aquest congrés, les podrem veure d’aquí a uns mesos.

Volem fer una menció especial al Banc Farmacèutic, Associació amb la que vam col·laborar l’any passat.  La Federació Catalana de Voluntariat Social, fa uns mesos va organitzar un concurs pels projectes de voluntariat més innovadors. Una de les entitats participants i alhora guanyadora de un dels premis, ha estat l’Associació del Banc Farmacèutic, pel projecte “Dóna un medicament a qui més ho necessita”.

Moltes Felicitats!!

Links d’interes:

http://www.xarxanet.org/etiquetes/ii-congres-europeu-del-voluntariat

http://xarxanet.org/noticies/intercanvi-de-reflexions-i-debat-als-tallers-del-ii-congres-europeu-del-voluntariat

http://www.social.cat/noticia/2467/la-taula-del-tercer-sector-defensa-limpuls-del-voluntariat-per-preservar-la-cohesio-social?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s